Sysselsättning i Rinkeby – Vintergatan
För en meningsfull sysselsättning
Vintergatan är en sysselsättningsverksamhet för dig som lever med psykisk ohälsa eller har en psykisk funktionsnedsättning. Här får du komma till en lugn och trygg miljö där du kan delta i meningsfulla aktiviteter, träffa andra och skapa struktur i vardagen i din egen takt.
Kontaktuppgifter
- Vintergatans Sysselsättning
- Placeringsansvarig:
- 010 660 05 31
- info@dvcenter.se
- Degerbygränd 14A, 163 72 Spånga

Vad är sysselsättning?
Sysselsättning är en stödinsats för dig inom socialspykiatrin och som har en psykisk funktionsnedsättning. Hos oss får du komma till en trygg plats där du får delta i meningsfulla aktiviteter utifrån dina egna förutsättningar.
Syftet med sysselsättningen är att du ska få en struktur i vardagen, känna sammanhang och närma dig arbete, studier eller praktik.
För vem passar sysselsättningen på Vintergatan?
Vår sysselsättningsverksamhet på DV Center riktar sig till dig som:
- Har en psykisk funktionsnedsättning som påverkat din förmåga att arbeta eller studera.
- Vill ha ett sammanhang, men i ett lugnt och tryggt tempo.
- Behöver stöd för att komma igång eller hitta tillbaka till rutiner.
- Söker aktiviteter med individanpassning och flexiblitet.
Vi tar alltid hänsyn till din dagsform och vad just du behöver för att må bättre.
Förberedelse för arbete, praktik eller utbildning
På Vintergatan kan du få stöd att närma dig arbetslivet, om det är något du önskar. Vi arbetar enligt metoden IPS (Individual Placement and Support). Det är ett individanpassat arbetssätt där du får hjälp att hitta en väg framåt, utan krav eller stress.
Vi hjälper dig att:
- Kartlägger dina intressen och resurser
- Matchar dig med lämplig praktik eller arbetsplats
- Hjälper till i kontakt med myndigheter och arbetsgivare
- Finns kvar som stöd även efter att du börjat


Hur vi arbetar
Individuell planering
Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan där du beskriver:
- Vad du vill få ut av din tid hos oss
- Vilka mål du har
- Vilket stöd du behöver
Du är med och formar innehållet och väljer själv hur mycket stöd du vill ha.
Personligt schema
Stöd i vardagen
Vad kan du göra hos oss?
Aktiviteterna på Vintergatan är anpassade efter dina intressen och förutsättningar. De fungerar både som en meningsfull vardagssysselsättning och som ett steg mot arbete eller utbildning.
Du väljer själv vad du vill delta i och hur ofta du vill delta. Vi lyssnar gärna på vad du tycker om vår verksamhet och är alltid öppna för nya idéer och delaktighet i utvecklingen av aktiviteterna.






Så ansöker du om sysselsättning
För att delta i DV Centers sysselsättning behöver du först få ett beslut från din kommun eller stadsdel. Här förklarar vi hur det det går till:
Beslut
Sysselsättning är en insats som beviljas till dig av din kommun. Din ansvarige hos kommunen eller sjukvården hjälper dig att komma i kontakt med den verksamhet de tror passar dig.
Studiebesök
Du bokar studiebesök för att lära känna verksamheten men också för att du ska få möjlighet att berättar om dina behov, intressen och de anpassningar som är viktiga för dig. Under besöket får du information om verksamheten och hur vi kan hjälpa dig.
Start & mottagning
Verksamheten gör en platsmatchning och meddelar dig en plats som Du accepterar eller tackar nej. På din uppstartsdag välkomnas du till verksamheten av din nya personal och kamrater . Välkommen!
Vanliga frågor om sysselsättning
Vad är skillnaden mellan sysselsättning och dagverksamhet?
Sysselsättning enligt Socialtjänstlagen (SoL) vänder sig till vuxna inom socialpsykiatrin som behöver en meningsfull vardag, social gemenskap och struktur, men som inte omfattas av LSS.
Daglig verksamhet enligt LSS är en rättighets insats för vuxna inom LSS med personkrets 1 & 2. På DV Center erbjuder vi båda formerna av stöd.
Måste jag ha en diagnos för att få sysselsättning?
Socialtjänsten bedömer om du har psykisk ohälsa eller annan nedsättning som gör att du har behov sysselsättning i vardagen. Ofta underlättar det om du kan styrka din situation med intyg från vården, men det är inget krav på en formell diagnos.
Hur länge behöver jag vara där?
Måste jag delta i alla aktiviteter?
Kostar sysselsättning?
Vill du komma på studiebesök eller ansöka om plats?
Har du frågor eller vill du boka in ett studiebesök för att lära känna oss bättre? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!