Vi besöker Solen och ser hur en helt vanlig dag ser ut

Är du nyfiken på hur daglig verksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning kan se ut? Vi spenderade en heldag på Solen, som är ett av DV Centers verksamheter i Stockholm. Där fick vi möta många sprudlande individer i full färd med olika projekt. Följ med oss och ta del av dessa fantastiska barn och ungdomars vardag

Solen har fina lokaler som gör att redan när vi kliver in i byggnaden så blir vi bra till mods. Här möter bar och ungdomar i full färd med olika individuella projekt.

– Här erbjuder vi ungdomar individanpassade aktiviteter, så att varje person kan nå sin fulla potential, säger Farkhat som arbetar på Solen.

Längst in i lokalen hittar vi Hamza som är i färd med att sy en helt egen t-shirt. Hampus berättar att han tycker att det är viktigt med hållbarhet i vårt samhälle och att det produceras alldeles för mycket nya produkter. Han tog med sig kläder hemifrån som han inte längre använder och nu återvänder han dessa kläder och skapar helt nya.

Det tog lite tid att lära sig att trä symaskinen och hur man ska hantera den, berättar Hampus för oss, men nu går det som en dans. Personalen på Solen finns där hela tiden och stöttar och hjälper, men tanken är att varje individ ska få känna att man utvecklas och kan klara saker på egen hand.

När klockan närmar sig 12 har det blivit dags för lunch. Det är en fröjd för örat att lyssna på hur barnen och ungdomarna delar med sig till varandra om vad dom pysslar med just nu. Dom peppar och stöttar varandra och är genuint intresserade av hur det går för sina kompisar.

Alla barn och ungdomar har olika förutsättningar och intressen. Därför är det viktigt att individanpassade verksamheten så att den passar alla. För dom barn och ungdomar som inte vill eller kan ta sig an hantverk av olika slag, erbjuder man också aktiviteter som sker på datorer. Här kan barnen lära sig mer om gaming och även om programmering.

Vi lämnar Solen efter en fantastisk dag och har fått många fina minnen med oss härifrån. Välkommen att besöka Solen du med och se hur en daglig verksamhet kan se ut när varje barn blir sett!